Išči

Ekonomsko - poslovna
fakulteta UM,

Razlagova 14
2000 Maribor, Slovenija
Tel: +386 2 22 90 254
Fax: +386 2 25 16 681
Email: ipmmp@uni-mb.si

Aktualno<< < 1 2 3 > >>
 

Izšel je novi univerzitetni učbenik EKONOMIKA PODJETJA avtorjev prof. dr. Miroslava Rebernika in izr. prof. dr. Karin Širec

Maribor, 7. december 2016. Pri GV Založbi je izšla 5., spremenjena in dopolnjena izdaja univerzitetnega učbenika Ekonomika podjetja, ki je bila od prve izdaje v letu 1990 prodana že v skoraj 8.000 izvodih. Tolikšen odziv med bralci je lahko dosegla le na način, da se je nenehno prilagajala in dopolnjevala tako, kot se spreminjajo in prilagajajo uspešna podjetja, ki se zavedajo, da uspeh definira praksa primerno podprta s teorijo.

Sporočilo za javnost
 
 

Podjetniki še zmeraj čutijo posledice krize pri pridobivanju finančnih sredstev

Maribor, 29. julij 2016 - Izšlo je posebno poročilo raziskave Global Entrepreneurship Monitor 2015/2016: Special Report on Entrepreneurial Finance

Najnovejša raziskava Global Entrepreneurship Monitor (GEM), ki je proučevala podjetniške finance v 60 državah in v katero je vključena tudi Slovenija ugotavlja, da so podjetniki v sled svetovne gospodarske krize odvisni predvsem od lastnih finančnih sredstev, aktualni pa postajajo tudi novi viri financiranja, kot je npr. množično financiranje.

Več informacij v sporočilu za javnost


Global Entrepreneurship Monitor 2015/2016: Special
          Report on Entrepreneurial Finance
 
 

Izšlo je posebno poročilo raziskave Global Entrepreneurship Monitor: GEM 2015 Report on Social Entrepreneurship

(Maribor, 07. 06. 2016) Najnovejša raziskava Global Entrepreneurship Monitor (GEM), ki je proučevala socialno podjetništvo v 58 državah med več kot 176 tisoč posamezniki in v katero je vključena tudi Slovenija kaže, da je v povprečju na svetu 3,2 % posameznikov, ki so trenutno vključeni v ustanavljanje socialnih podjetij, medtem ko je posameznikov, vključenih v ustanavljanje v dobiček usmerjenih podjetij, v povprečju 7,6 %.

Sporočilo za javnost

Monografija - Posebno poročilo
 
 

Izšla je znanstvena monografija:

Podjetništvo med priložnostjo in nujo: GEM Slovenija 2015

Maribor, 05. 04. 2016 – V okviru mednarodnega raziskovalnega projekta Global Entrepreneurship Monitor (GEM) je v zbirki »Slovenski podjetniški observatorij« izšla znanstvena monografija z naslovom Podjetništvo med priložnostjo in nujo: GEM Slovenija 2015, ki jo je pripravil raziskovalni tim Inštituta za podjetništvo in management malih podjetij na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru.


V monografiji avtorji, prof. dr. Miroslav Rebernik (vodja), prof. dr. Polona Tominc, dr. Katja Crnogaj, prof. dr. Karin Širec, doc. dr. Barbara Bradač Hojnik ter mag. Matej Rus, analizirajo podjetništvo v Sloveniji primerjalno s svetom v letu 2015.

Informacije in izsledki razsikave so na voljo na povezavah.Sporočilo za javnost GEM Slovenija 2015


Monografija GEM Slovenija 2015


Infografika GEM Slovenija 2015

 

Več na: www.gemslovenia.org

 
 

Izšel je Slovenski podjetniški observatorij 2015

V okviru knjižne zbirke Slovenski podjetniški observatorij je izšla nova znanstvena monografija z naslovom Slovenska podjetja in značilnosti start-up ekosistema, ki so jo pripravili raziskovalci Inštituta za podjetništvo in management malih podjetij na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. V njej avtorja, prof. dr. Dijana Močnik in mag. Matej Rus, poleg temeljite analize podatkov o slovenskih podjetjih in samostojnih podjetnikih ter primerjave z Evropsko unijo, proučujeta slovenskia start-up podjetja in njihov ekosistem, v okviru česar je bilo podrobno analiziranih 156 start-upov, ki so ustrezali postavljenim kriterijem za inovacijsko gnana podjetja.

Več

Obvestilo za javnost


Monografija SPO 2015

 
 
 

Izšel je GEM 2015 Global Report

(Boston, ZDA, petek, 5. februar 2016). V Bostonu je svetovni akademski konzorcij GERA danes predstavil rezultate največje svetovne raziskave podjetništva Global Entrepreneurship Monitor 2015. Globalni rezultati kažejo, da dve tretjini odraslih na svetu meni, da je podjetništvo dobra poklicna izbira ter da večina podjetnikov vstopi v podjetništvo zaradi izkoriščanja priložnosti in ne zaradi nujnosti. Prvi rezultati analize za Slovenijo kažejo, da je zgodnja podjetniška aktivnost odraslega prebivalstva v lanskem letu znova nekoliko upadla in znaša 5,9 %, da pa je več razpoznavanja poslovnih priložnosti.

Podrobnosti so v Sporočilu za javnost in v GEM 2015 Global Reportu:

GEM 2015 Global Report


Sporočilo za javnost


Več na: www.gemslovenia.org
 
 

Priznanje za raziskovalce Inštituta za podjetništvo in management malih podjetij na EPF UM

Maribor, 15.10.2015 - Raziskovalci Inštituta za podjetništvo in management malih podjetij z Ekonomsko-poslovne fakultete UM, doc. dr. Katja Crnogaj, prof. dr. Miroslav Rebernik ter doc.dr. Barbara Bradač Hojnik, so v soavtorstvu s prof. dr. Doris Gomezelj Omerzel s Fakultete za management UP, prejeli ugledno nagrado Emerald Literati Network Awards for Exellence za izjemen prispevek v letu 2015.


Prispevek z naslovom »Building a model of researching the sustainable entrepreneurship in the tourism sector« (Izgradnja modela raziskovanja trajnostnega podjetništva v turizmu) je bil objavljen v reviji Kybernetes. Avtorji v prispevku predlagajo konceptualni večdimenzionalni model, ki predstavlja korak v smeri merjenja trajnostnega podjetništva v turizmu in sicer na različnih ravneh analize. S tem oblikujejo podlago oblikovalcem politike s ciljem spodbuditi celovitejše obnašanje ter inovativno in odgovorno trajnostno podjetniško prakso v turizmu.

Emerald Group Publishing je mednarodna založba ustanovljena leta 1967, ki povezuje raziskovanje in prakso s področja managementa, financ, računovodstva, ekonomije in marketinga. Izjemni prispevki tvorijo hrbtenico nagrad, ki jih podeljuje založba. Vsako leto v sodelovanju z uredniškim odborom posamezne revije pod okriljem založbe, ki ga sestavljajo ugledni akademiki in managerji, izberejo nagrajene prispevke.

Prispevek letošnjih nagrajencev mednarodne revije za kibernetiko, sisteme in management – Kybernetes, je bil objavljen v posebni izdaji posvečeni turizmu, pod uredništvom doc.dr. Sonje Sibile Lebe ter prof. ddr. Matjaža Muleja prav tako z Ekonomsko-poslovne fakultete UM.
 
 

Izšlo je tretje poročilo The Missing Entrepreneurs 2015
Policies for self-emplyment and entrepreneurship

OECD je izdala tretje poročilo z naslovom »The Missing Entrepreneurs 2015; Policies for self-emplyment and entrepreneurship«, ki so ga pripravili sodelavci OECD in Evropske komisije. Podatke za Slovenijo je pripravila prof. dr. Karin Širec iz Ekonomsko-poslovne fakultete UM. Poročilo je del niza študij v okviru projekta "Inclusive Entrepreneurship in Europe - An OECD-European Commission Project", in je dostopno na spletni strani OECD: http://www.oecd.org/cfe/leed/inclusive-entrepreneurship.htm

Več informacij v kratkem povzetku študije.


Letak ob izidu študije
 
 

prof. dr. Karin Širec gostja oddaje »Pozitivne zgodbe« na Radiu Maribor

Ob izidu posebnega poročila raziskave GEM: The Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2014 Women's Report, je članica slovenskega raziskovalnega tima GEM, prof. dr. Karin Širec, kot gostja oddaje »Pozitivne zgodbe« na Radiu Maribor, spregovorila o rezultatih študije v intervjuju z novinarjem Robertom Levstekom.

 

Pogovorni oddaji lahko prisluhnete na http://www.rtvslo.si/radiomaribor/oddaja/57
 
 

Povabilo za sodelovanje na Turnirju socialnih inovacij 2015

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z ABC Accelerator in Slovenskim regionalno razvojnim skladom v sklopu aktivnosti za spodbujanje socialnih inovacij in po vzoru Evropske investicijske banke prireja »Turnir socialnih inovacij 2015«, ki je v celoti namenjen predstavitvi socialnih inovacij, ki jih kot rešitve družbenih izzivov ponujajo inovativni podjetniki in posamezniki, socialna podjetja ipd.

Turnir socialnih inovacij je celodnevni dogodek, ki se bo odvijal dne 27.11.2015 v ABC Accelerator Hub-u v BTC Hali D (pod Emporiumom) v Ljubljani, s pričetkom ob 13.00 uri.

Načrtujemo kratke, največ 3 minutne predstavitve, ki jih bodo ocenjevali strokovni ocenjevalci. Najboljših 15 socialnih inovacij prejme tudi denarno nagrado, najmanj v višini 200 EUR.

Vabimo vse inovativne podjetnike, posameznike in socialna podjetja, da se prijavijo in pripravijo svoje predstavitve z naslednjih področij:
- Kreiranje delovnih mest;
- Kvaliteta življenja (vključno s prehransko samooskrbo) in zdravje;
- Trajnostna mobilnost in energetska učinkovitost;
- Rešitve na področju begunske problematike;
z uporabo sodobnih tehnologij in procesov ter inovativnih poslovnih modelov.

Vabimo vas, da svoje prispevke pošljete najkasneje do 23.11.2015 na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Sektor za socialno podjetništvo, zadružništvo in ekonomsko demokracijo, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana in na elektronski naslov nena.dokuzov@gov.si.
Prispevki naj bodo v obliki 3 minutnih video posnetkov (posnetih z uporabo osebnega računalnika, video kamere ali telefona) ter krajše predstavitve v pisni obliki (največ 1 list A4).

V večernih urah pa vas vabimo tudi na podelitev nagrad najboljšim socialnim inovacijam in na priložnostno pogostitev. S podelitvijo nagrad pričnemo predvidoma ob 17.00 uri.

V upanju na vaš odziv vas lepo pozdravljamo!

Vabilo k udeležbi
 
 

Izšlo je poročilo študije Entrepreneurship Support for the Unemployed in Slovenia: Rapid Policy Assessment of Inclusive Entrepreneurship Policies and Programmes

Pri OECD je izšlo poročilo z naslovom Entrepreneurship Support for the Unemployed in Slovenia: Rapid Policy Assessment of Inclusive Entrepreneurship Policies and Programmes, ki so ga pripravili prof. dr. Karin Širec in doc. dr. Barbara Bradač Hojnik iz Ekonomsko-poslovne fakultete UM ter David Halabisky iz LEED programa pri OECD. Poročilo je del niza študij OECD z naslovom "Inclusive Entrepreneurship in Europe: Rapid Policy Assesments of Inclusive Entrepreneurship Policies and Programmes".

Celotna študija je dostopna na spletni strani OECD Entrepreneurship Support for the Unemployed in Slovenia: Rapid Policy Assessment of Inclusive Entrepreneurship Policies and Programmes
  

Letak ob izzidu študije
 
 

Izšla je znanstvena monografija "Danube Region Entrepreneurship Observatory: Diversity and Potential"

V knjižni zbirki “Slovenski podjetniški observatorij” je izšla znanstvena monografija z naslovom Danube Region Entrepreneurship Observatory: Diversity and Potential, ki jo je pripravil raziskovalni tim Inštituta za podjetništvo in management malih podjetij na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. V njej avtorji, prof. dr. Polona Tominc, prof. dr. Miroslav Rebernik, doc. dr. Barbara Bradač Hojnik in prof. dr. Karin Širec, proučujejo značilnosti podjetniške aktivnosti Podonavske regije.

Znanstvena monografija “Danube Region Entrepreneurship Observatory: Diversity and Potential” je prva publikacija v zbirki letnih znanstvenih monografij, ki proučujejo Podonavsko regijo, izdana z namenom okrepiti spoznanja o tem, kaj vpliva na podjetnike ter njihove podjeme ter spoznanj o tem, kaj vpliva na razlike med državami Podonavske regije glede inovativnosti ter podjetništva, prav tako pa tudi identificirati orodja in koncepte za oblikovanje ustrezne, na dokazih temelječe, ekonomske politike. Prispevati želimo k učinkovitim izboljšavam podjetniškega voda držav Podonavske regije, k izgradnji učinkovitega podjetniškega ekosistema ter k okrepitvi sodelovanja med raziskovalci in učitelji podjetniškega procesa.

več>>

Sporočilo za javnost

Monografija
 
 

Izšel je Slovenski podjetniški observatorij 2014

V okviru knjižne zbirke Slovenski podjetniški observatorij je nastala nova znanstvena monografija z naslovom Slovenska podjetja in okoljski vidiki poslovanja, ki so jo pripravili raziskovalci Inštituta za podjetništvo in management malih podjetij na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. V njej avtorji, prof. dr. Miroslav Rebernik, prof. dr. Dijana Močnik in doc. dr. Barbara Bradač Hojnik, poleg temeljite analize podatkov o slovenskih podjetjih in samostojnih podjetnikih ter primerjave z Evropsko unijo opozarjajo tudi na stanje na področju okoljskih inovacij v Sloveniji.

Obvestilo za javnost


Monografija SPO 2014
 
 

Izšel je GEM Global 2014

(Monterrey, Mehika, torek, 3. februar 2015). V Monterreyu je svetovni akademski konzorcij GERA danes predstavil rezultate največje svetovne raziskave podjetništva Global Entrepreneurship Monitor 2014. Globalni rezultati kažejo porast podjetniških ambicij in optimizma v Afriki ter njihovo upadanje v Evropi. V Sloveniji ostaja zgodnja podjetniška aktivnost na lanskoletni ravni, a se je občutno spremenil motiv.

V Sloveniji se je v letu 2014 zgodnja podjetniška aktivnost, ki jo Globalni podjetniški monitor (GEM) meri s TEA indeksom, ustalila na podobni ravni kot leto poprej. Delež odraslega prebivalstva, ki je bil v procesu ustanavljanja podjetja ali že imel podjetje, vendar ne dlje kot tri leta in pol, je znašal 6,33 %, (leta 2008 je ta znašal rekordno nizkih 3,65 %). Slovenija se glede na TEA indeks tako nahaja na 57. mestu izmed 70 sodelujočih držav GEM, oziroma na 18. mestu izmed 28 sodelujočih evropskih držav.

Raziskava pa razkriva tudi manj razveseljivo novico in sicer, da se je občutno povečal delež posameznikov, ki se podjetništva lotevajo zaradi nujnosti. Na podjetniško pot se torej niso podali zato, ker so zaznali obetavno poslovno priložnost, ampak zato, ker niso imeli boljše možnosti za ustvarjanje dohodka. Medtem, ko je v letu 2013 v povprečju tretjina podjetij nastajala zaradi ustvarjanja dohodka za preživetje ustanoviteljev, je bilo v letu 2014 takih že več kot 40 % (42,86 %). To nakazuje na potencialno slabšanje kreativne podlage slovenskega podjetništva, saj je pričakovati, da bo konkurenčna moč podjetij, ki so nastala iz eksistenčne nujnosti, slabša.

Sporočilo za javnost

Več o GEM raziskavi
 
 

Razvita gospodarstva nazadujejo v podjetništvu

Raziskovalci Globalnega podjetniškega monitorja so skupaj z Svetovnim ekonomskim forumom pripravili raziskavo o podjetništvu

Zaradi pomanjkanja ambicij, inovativnosti ali števila podjetnikov, številna razvita gospodarstva ne izkoriščajo vseh prednosti podjetništva, kaže skupno poročilo, ki sta ga prejšnji teden objavila Svetovni gospodarski forum in Global Entrepreneurship Monitor (GEM). Med drugim raziskava ugotavlja, da Slovenija zaostaja po številu podjetnikov začetnikov, kakor tudi da le-ti niso posebej ambiciozni. Izstopajo pa po svoji inovativnosti, kjer se je Slovenija v evropskem merilu uvrstila na četrto mesto za Dansko, Francijo in Irsko.

Publikacijo Leveraging Entrepreneurial Ambition and Innovation Report lahko brezplačno prenesete z http://www.gemconsortium.org/docs/3611/leveraging-entrepreneurial-ambition-and-innovation-report
 
 

Sodelavki Karin Širec in Dijana Močnik soavtorici monografije Women’s Entrepreneurship In The 21st Century

Sodelavki prof. dr. Karin Širec in prof. dr. Dijana Močnik sta v monografiji z naslovom "Women’s Entrepreneurship In The 21st Century", ki je izšla pri založbi Edward Elgar, objavili poglavje z naslovom "Gender-based differences in the performance of Slovenian high-growth companies".

Vsi podatki o monografiji so na voljo na povezavi: Women’s Entrepreneurship In The 21st Century
 
 

Izšla je monografija GEM Slovenija 2013: Spregledan podjetniški potencial mladih

V okviru mednarodnega raziskovalnega projekta Global Entrepreneurship Monitor (GEM) je izšla znanstvena monografija z naslovom: Spregledan podjetniški potencial mladih: GEM Slovenija 2013, ki jo je pripravil raziskovalni tim Inštituta za podjetništvo in management malih podjetij na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru.


Vse informacije in monografija so dostopni TUKAJ
 
 

Start-up Manifest

Start:Up Manifest je osrednji dokument, ki sta ga pripravila prof. dr. Miroslav Rebernik in prof. dr. Marko Jaklič s sodelavci iz slovenskega start-up ekosistema in opredeljuje ključne aktivnosti za vzpostavitev mednarodno odličnega podpornega okolja za zagonska (start-up) podjetja v Sloveniji. Njegov namen je spodbuditi ključne deležnike k akciji, da Slovenija postane privlačen kraj za razcvet talentov in hitro rastočih podjetij, ki bodo ustvarjala visoke dodane vrednosti in nova delovna mesta.

Snemite Start-up Manifest SI
Download Start-up Manifest EN
 
 

Izšel je Slovenski podjetniški observatorij 2013

V okviru knjižne zbirke Slovenski podjetniški observatorij je izšla nova znanstvena monografija z naslovom Stanje slovenskega podjetništva in izzivi izobraževanja za podjetnost. V njej avtorji prof. dr. Miroslav Rebernik, prof. dr. Karin Širec in prof. dr. Dijana Močnik ob natančnem pregledu podjetniške demografije opozarjajo na osrednjo vlogo in pomen podjetniškega iztobraževanja, ki ga lahko zagotavljajo visokošolske ustanove, saj so prav izobraženi podjetni posamezniki tisti, ki lahko k uspešnosti podjetij največ prispevajo.

Obvestilo za javnost

Monografija SPO 2013
 
 

Izšel je GEM 2013 Global Report, Santiago de Chile

(Santiago de Chile, ponedeljek 20. januar 2014). V Santiagu je svetovni akademski konzorcij GERA danes predstavil rezultate svetovne raziskave podjetništva Global Entrepreneurship Monitor 2013. Kljub obetavnemu porastu zgodnje podjetniške aktivnosti se trend upadanja zaznavanja poslovnih priložnosti v Sloveniji nadaljuje.

Po katastrofalno nizki podjetniški aktivnosti odraslega prebivalstva, ko je indeks TEA v letu 2008 znašal samo 3,65 % in je do leta 2012 narasel na 5,42 %, se je povzpel na spodbudnih 6,45 %. Z indeksom TEA merimo delež odraslega prebivalstva, ki je v procesu ustanavljanja podjetja ali že ima podjetje, vendar ne dlje kot tri leta in pol. Že tradicionalno izkazujejo v svetu visoke stopnje zgodnje podjetniške aktivnosti predvsem manj razvite države, med katerimi vodita Zambija z 39,91 % in Nigerija z 39,86 %. V svetovni raziskavi je v letu 2013 sodelovalo 67 držav, najmanj zgodnje podjetniške aktivnosti pa je bilo v Italiji (3,4 %), na Japonskem (3,7 %) in v Franciji (4,6 %). V Evropi je se je največ posameznikov podalo na podjetniško pot v vseh treh baltskih državah: Latviji (13,3 %), Estoniji (13,1 %) in v Litvi (12,4 %), podobno tudi v ZDA, kjer je indeks TEA znašal 12,7 %.

Kljub porastu zgodnje podjetniške aktivnosti pa se žal ne moremo veseliti, saj se je v Sloveniji tudi v letu 2013 nadaljeval trend upadanja zaznavanja poslovnih priložnosti. Brez tega, da bi nekdo v svojem okolju zaznal poslovno priložnost in jo skušal uresničiti, pa ni novih podjemov. Po lanskih 20 % odraslih, ki so v Sloveniji zaznali poslovne priložnosti, jih je bilo v letu 2013 takšnih še samo 16 %. Slovenija tako skupaj s Slovaško in Španijo zaseda 63. mesto na lestvici 67 držav, kjer zadnji mesti zasedata Koreja (13 %) in Japonska (8 %). V evropskem merilu bolj pesimistično sliko od Slovenije izkazuje še samo Grčija, pri kateri pa se je ta kazalec glede na leto poprej izboljšal za eno odstotno točko in v letu 2013 znaša 14 %. Med evropskimi državami je bil v letu 2013 delež zaznavanja poslovnih priložnosti najvišji na Švedskem in Norveškem (64 %), v Estoniji in Luksemburgu (46 %) ter na Finskem (44 %). Na najvišjih mestih v svetovnem merilu, najdemo zlasti manj razvita faktorska afriška gospodarstva (Nigerija 85 %, Uganda 81 %), kjer pa so značilnosti zaznanih poslovnih priložnosti seveda bistveno drugačne. Večinoma gre za podjetništvo iz nujnosti, saj je le-to pogosto edina priložnost za preživetje, saj ni razvitega gospodarstva in s tem tudi ne delovnih mest.

Več informacij lahko najdete v sporočilu za javnost ali v globalnem poročilu GEM:


Sporočilo za javnost - GEM Global 2013

GEM 2013 Global Report

 
<< < 1 2 3 > >>

AKTUALNO

 

Izšel je novi univerzitetni učbenik EKONOMIKA PODJETJA avtorjev prof. dr. Miroslava Rebernika in izr. prof. dr. Karin Širec

Maribor, 7. december 2016. Pri GV Založbi je izšla 5., spremenjena in dopolnjena izdaja univerzitetnega učbenika Ekonomika podjetja, ki je bila od ...

Podjetniki še zmeraj čutijo posledice krize pri pridobivanju finančnih sredstev

Maribor, 29. julij 2016 - Izšlo je posebno poročilo raziskave Global Entrepreneurship Monitor 2015/2016: Special Report on Entrepreneurial Finance

...

Izšlo je posebno poročilo raziskave Global Entrepreneurship Monitor: GEM 2015 Report on Social Entrepreneurship

(Maribor, 07. 06. 2016) Najnovejša raziskava Global Entrepreneurship Monitor (GEM), ki je proučevala socialno podjetništvo v 58 državah med več ...
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies) za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "Strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov.